20 Ekim 2019 Pazar

Kereste Olacak Ağaçların Kesimi

Kerestecilikte en önemli olan unsurlardan bir tanesi, kereste haline getirilmiş tahtanın hangi tür ağaçtan yapıldığıdır. tür olarak gürgen kereste, kavak kereste, çam kereste gibi artırılabilecek çeşitleri olan kereste türleri vardır.

Tomruk kesiminde yaşı gelmiş kesilmeye uygun olan ağaçların gövdesinden içe doğru çapının %40'ına kadar motorlu testere yardımıyla kesildikten sonra, kesilmiş yerin altından, içteki kesilen son noktaya bağ kuracak şekilde (dilim benzeri) kesilir. Bu şekilde yapılmasının sebebi kesilen yerin üstünde olan ağacın testereye olan baskısının artışını engellemek ve testere hareketini kolaylaştırmaktır. Eğer dilim şeklinde yapmayıp dik bir şekilde ağacı kesmeye devam edersek ağacın üstünde kalan bölgesinin yükü bir zaman sonra testerenin üstüne binmeye başlayacaktır, bundan dolayı da testere sıkışacak ve kesmeyi bırakın testereyi dahi yerinden çıkaramayacak duruma geleceksiniz.

Ağacın düşeceği konum üzerinde güvenlik önlemleri almak da önemlidir, yüksek hızda ve insan gücü ile kontrol etmenin mümkün olmadığı bir yük olduğu için serbest düşen tomruk kolaylıkla can alabilir. Dilim şeklinde kesildikten sonra testere hareketi kolaylaşacağı için kesmeye devam edilip ağaç düşürülür. Ankara Yağmur Sincan Kereste' de bu tomrukların kereste bakımından en faydalı olanı yani güneş altında kaldığında hemen dönme yapmayan diğer türlerine göre daha dayanıklı olan çam kereste satılmaktadır.

1 yorum: