23 Ekim 2019 Çarşamba

Zaman İçinde Keresteciliğin Gelişimi

Kerestecilik ilk insanın var olmasından bu yana dünya da bulunan bir meslek. Tabii ki buna o zamanlarda kerestecilik denmiyordu ama insanlar evini yapmak için, ev eşyaları için, oturak, sandalye yapımında çam kereste kullanıyorlardı. Eskiden yapılan evler için konuşursak Western filmlerindeki evleri gözünüzün önüne getirin, her adım attığınızda tahta esnemesinden dolayı oluşan gıcırdamalar ve kösele ayakkabı tıkırdaması.
O zamanlardan önceki yıllarda da baraka yapmak için odun, ağaç ürünleri kullanılıyordu, ve biraz zaman geçtikten sonra kereste kullanılarak yapılan evler tarihte kalmaya başladı. 2010 yıllarına yaklaştığımız da ise revaçta olan inşaat elemanı beton olmuştur ve betonarme binalar içerisinde insanlık hayatını geçirmeye devam ediyor. 
Değişik farklı mühendislik tipleri kullanılarak yapılan evler şimdi İnşaat mühendisliği derslerinde gururla gösteriliyor. Bu süreç içerisinde tıpkı şehirden köye olan son zamanlardaki göç dalgası gibi ağaç ürünlerine yönelimin de artmakta olduğu gözlemleniyor.
 Nasıl toprakta kendi ürettiği domatesi yemenin zevkini alan bir kişi tarlada ekmek biçmek için toprağa ayak basmak için yaşının ilerlediği zamanlarda kırsal kesime yöneliyorsa, betonarmeden sıkılan insanlar da hobi bahçeleri olsun köylerinde bir yere ev yaptırmak olsun ya da ağaç ev tutkusu olsun eskiye dönüşü başlatıyor.
Eskiden yapılan baraka tarzı evler kendi zamanına göre çok değer görmezken betonarmeden dönüş macerasında kereste kullanılarak yapılan evler çok değerli olmaya başladı, bu duruma şu şekilde bakabiliriz. Eski zamanlarda herkes ata biniyordu ve her kesim tarafından kullanılan bir hayvandı, ama günümüzde arabalar var ve ata binmek isteyen bir kişinin zengin olması gerekiyor, atı alabilmek için, besleyebilmek için, ahırını yapabilmek için eskiden lüks olmayan bir durum artık lüks durumuna geldi.
Ağaç ürünleri kullanılarak yapılan evler de aynı şekilde artık lüks olmaya başladı ve gelecekte daha da değerlenecek bir sektör olacaktır.
Ben de Sincan'da Keresteci olarak ağaç evlere ilgi duyuyorum hatta eğer imkanım olursa uygun bir ağaç bulup bir ağaç ev yaptırmayı da düşünüyorum. Onun havası başka olur ya yerden yüksekte olduğun belki de ip ile tırmanarak çıktığın bir ev olsa güzel olurdu. Düşünüyorum da benim bu tip isteklerimin olmasının sebebi sanırım çoçukluktan itibaren çalışıp oyun oynayacak vakit bulamamaktan geliyor. Neyse artık bunu da farklı bir konuda ele alalım okuduğunuz için teşekkür ederim, kalın sağlıcakla...

1 yorum:

  1. Güzel bir işletme olarak çalışıyorsunuz, yazılarınızı okumak hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil